Kinderen die een verzwaard vest, gevuld met zand, lucht of ballen dragen, worden daardoor rustiger in de klas. Het vest zou het kind 'knuffelen' en zo tot rust kunnen brengen bij angst en stress. Althans, dat denken de meer dan 200 Duitse scholen die zo'n vest hebben aangeschaft. Ook in Nederland hebben scholen dit soort vesten.

Knuffelvest

Hoeveel Nederlandse onderwijsinstellingen de vesten toepassen is onduidelijk. Een Nederlands bedrijf dat zulke vesten verkoopt is Senso-care. Zij bieden verzwaarde- en zogenaamde squeasevesten aan. 'Je kan als leerkracht niet de hele dag kinderen lopen knuffelen. Daarom werkt zo'n drukvest zo goed', zegt Marten Bosch, de directeur van het bedrijf tegen RTL Nieuws.

'Fijn hulpmiddel'

Het ADHD-centrum vindt het vest een fijn hulpmiddel, maar duidt erop dat het enkel symptoombestrijding is. 'Je kunt het een beetje vergelijken met een hogedrukpan waar je de stoom vanaf blaast. De stoom is even weg maar de druk niet. Je moet kinderen leren om de hogedrukpan zelf te managen', zegt directeur Cathelijne Wildervanck in RTL Nieuws.

Gericht onderwijs

Wildervanck zegt dat nu vaak 'duidelijkheid, rust en ritalin' wordt voorgeschreven. Toch denkt ze niet dat daar de oplossing ligt. 'Je voelt je daar niet per se gelukkiger van. Je gaat een ADHD'er temmen', zegt de directeur. 'Het zou vooral helpen als scholen nog meer persoonlijk onderwijs gericht op de ADHD'er gaan ontwikkelen.'

ADHD op Nederlandse basisscholen

Van de basisschoolkinderen vertoont 24 procent ADHD-achtige symptomen. De symptomen komen even vaak voor bij jongens als bij meisjes. Autochtone kinderen vertonen vaker ADHD-gerelateerde verschijnselen dan allochtone kinderen.

Bron: RTL Nieuws