De 21-jarige Rotterdammer die verdacht wordt van een insulinemoord op een bejaarde vrouw in een bejaardentehuis, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) ook betrokken bij twee andere soortgelijke moorden.

De nieuwe verdenkingen zijn voortgekomen uit de meldingen van instellingen waar de verdachte als invaller heeft gewerkt. In totaal hebben die instellingen twaalf nieuwe meldingen gedaan. In zes van deze gevallen was de afloop dodelijk, in de andere gevallen overleefden de slachtoffers de onjuiste toediening van insuline.

Nieuwe meldingen

De instellingen die een nieuwe melding hebben gedaan zijn Humanitas in Rotterdam, en het Jasmijnhuis en De Riederborgh in Ridderkerk.

Aanleiding voor onderzoek naar moord

De zaak kwam aan het rollen toen het verpleeghuis ’t Huys te Hoecke in Puttershoek vermoedde dat de Rotterdammer een vrouw zonder medische noodzaak insuline had toegediend. Ze overleed daardoor. Na onderzoek bleek dat man ook betrokken was bij twee andere zaken. Hij wordt verdacht van nog een poging tot moord in hetzelfde verzorgingshuis en van een andere poging in een instelling in Rotterdam.

'Bewijs vinden is lastig'

Het OM heeft inmiddels het stoffelijk overschot van de vermoorde vrouw laten opgraven. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet onderzoek naar de doodsoorzaak. Forensisch patholoog Frank de Groot acht de kans klein dat de toediening van insuline wordt bewezen op basis van secties op de lichamen. 'De toediening van insuline kan wel aangetoond worden, maar hoe langer dat duurt, hoe moeilijker het wordt.' Volgens de patholoog is het daarom lastig om dit te bewijzen, ook al weten onderzoekers waar zij naar moeten zoeken.

Overdosis insuline kan leiden tot hartinfarct

Insuline is een lichaamseigen hormoon. Onder invloed van dit hormoon daalt de suikerspiegel. Bij jonge gezonde mensen heeft het gebruik van deze stof weinig impact. 'Maar bij oudere mensen kan een overdosis leiden tot een hartinfarct', zegt de Groot.

Verdachte langer in hechtenis

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag besloten de man, die werkte als verzorgende in verschillende instellingen, negentig dagen langer vast te zetten.

Bij het onderzoek naar de 21-jarige zijn medewerkers betrokken van het Bureau Opsporing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (de opvolger van de Inspectie voor de Gezondheidszorg).

Bron: ANP