Meer vrouwen die hun siliconen borstimplantaten willen laten verwijderen, moeten dat vergoed kunnen krijgen uit het basispakket. Dat staat in een advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN). De basispakketvergoeding geldt tot nu toe alleen voor verwijderingen wegens een 'medische noodzaak'. ZIN adviseert verruiming van deze definitie.

Ook vrouwen die door hun borstimplantaten kampen met zeldzame klachten zoals chronische moeheid, spier- en gewrichtsklachten en concentratiestoornissen zouden dan in aanmerking komen voor een vergoeding uit het basispakket.

Zorginstituut baseert het advies op recent onderzoek. Bij een kleine groep vrouwen is vastgesteld dat zij klachten door lichaamsvreemde stoffen, zoals bijvoorbeeld siliconen borstimplantaten.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en Borstkankervereniging Nederland (BVN) zijn blij met het advies.

Zorg.nu over borstimplantaten

Zorg.nu laat in de uitzending van 8 november 2016 zien hoe dr. Henry Dijkman van de Radboud Universiteit en plastisch chirurg Rita Kappel via pathologisch onderzoek aantonen dat gelekte siliconen uit borstimplantaten veel verder kunnen migreren in het lichaam dan tot nog toe werd aangenomen. Deeltjes van de siliconen troffen de onderzoekers aan tot in de kleine hersenen en het ruggenmerg, en diverse organen.

Kijk de uitzending over borstimplantaten terug

Bron: ANP