De siliconen borstimplantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed brengen een 'verwaarloosbaar' risico met zich mee. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Eerder werden er minerale vezels van glaswol en steenwol op aangetroffen, waarna ze voorlopig niet meer mochten worden verkocht.

'Er is geen reden om implantaten te verwijderen. Het risico van verwijderen is groter dan het geschatte gezondheidsrisico van de deeltjes', zegt de Inspectie nu. Ze maakt dit op uit onderzoek in opdracht van Europese toezichthouders. Wat er met het verkoopverbod van de implantaten gaat gebeuren, is nog niet bekend, aldus de inspectie.

In de slechtst denkbare situatie bestaat er volgens de mededeling een kans op een verhoogd risico op gezondheidsschade van 1 op 1 miljoen door Simimed-impantaten. Sinds 2012 is het product in ons land 1700 keer verkocht.

Er is vaker onrust geweest over implantaten. In 2010 raakte een Franse fabrikant van borstprotheses in opspraak toen bleek dat ze een verhoogde kans vertoonden op scheuren en lekken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verbood de implantaten van het merk PIP.

Bron: ANP