De Vereniging voor Plastische Chirurgie roept op tot het gebruik van veiligere drinkglazen in de horeca. De vereniging ziet graag dat zogeheten veiligheidsglazen meer intrede doen in de horeca.

Als een veiligheidsglas valt, dan spat het in duizenden stukjes. Het laat dus geen glasscherven achter waar mensen zich aan kunnen verwonden. Ook kunnen drinkglazen als wapen gebruikt worden. Daar vallen jaarlijks honderden slachtoffers door.

Veiligheidsglazen drie keer duurder dan normale glazen

Jop Nieuwenhuizen van Bierwinst, een groothandel in horecaglaswerk, zegt tegen het AD dat hij al aan zo’n 2500 horecazaken veiligheidsglazen levert. De reden dat niet elke horecaondernemer van de glazen gebruikmaakt is volgens Nieuwenhuizen de prijs. Een veiligheidsglas is drie keer duurder dan een normaal glas.

'Littekens en oogletsel'

Ook Linda Jansen van Slachtofferhulp Drenthe is een voorstander van veiligheidsglazen in de horeca. Jaarlijks behandelt zij ongeveer tien zaken die te maken hebben met glaswerk in de horeca. 'Je maakt de meest vreselijke dingen mee. Van slagaderlijke bloedingen, tot oogletsel en blijvende littekens.'

'Ondernemers mogen vrij kiezen'

Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland mogen ondernemers vrij kiezen welke glazen zij gebruiken. 'Er zijn bedrijven die polycarbonaat gebruiken en bedrijven die gewoon in glas schenken. Je gaat jezelf niet onnodig op kosten jagen als dat niet nodig is.'

Bron: AD