Jij kan met je mobiele telefoon of je computer bijdragen aan kankeronderzoek. Als je een Android-smartphone hebt, dan hoef je alleen maar een app te downloaden en je ondersteunt het onderzoek al. Ook kan je op je computer een programma downloaden dat ervoor zorgt dat je meehelpt aan het onderzoek.

De rekenkracht van je smartphone en computer wordt gebruikt om het onderzoek van het project Smash Childhood Cancer (versla kinderkanker) te kunnen ondersteunen. De app genaamd BOINC staat in contact met de World Community Grid, een door IBM (een IT-bedrijf) opgericht vrijwilligersnetwerk.

Geen angst voor een lege telefoon

Je mobiele telefoon is eigenlijk een klein computertje waar je niet altijd alle rekenkracht van gebruikt. De overtollige rekenkracht wordt pas gebruikt als je telefoon op minimaal 90% van de batterijduur zit en alleen als je wifi hebt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de app erg veel van je telefoon vraagt. Als je met je telefoon iets gaat doen wat veel geheugen vraagt, zoals een video bekijken, dan stopt de app automatisch.

'Berekeningen kunnen zo altijd doorgaan'

Alle smartphones en computers die de app geïnstalleerd hebben, werken samen om onderzoek te doen naar zes soorten kanker die vaak bij kinderen voorkomen. Juan Hindo van IBM zegt dat er erg veel rekenkracht nodig is om het onderzoek uit te kunnen voeren. De supercomputers die anders al het werk moeten doen zijn maar van tijd tot tijd beschikbaar vertelt Hindo. De berekeningen kunnen bij de app altijd doorgaan, indien er genoeg mensen de app hebben gedownload.

Succesvol

De app is al succesvol gebleken in de strijd tegen neuroblastoom, een kankersoort die vaak voorkomt bij kinderen. Onder andere door 200.000 vrijwilligers die de app hadden gedownload, werd een deel van de oorzaak van neuroblastoom bekend. Daardoor is medicijnen bedenken voor die kankersoort een stuk makkelijker geworden.

Bron: RTL Nieuws