Na de nieuwe corona-uitbraak van afgelopen week, voorziet het St Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk al het verplegend personeel van chirurgische mondneusmaskers. Ook medewerkers die patiënten zonder coronaklachten verzorgen, krijgen een masker. Dit is tegen de richtlijnen van de Federatie van Medisch Specialisten in, die aangeven dat er geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn bij het behandelen van patiënten zonder COVID-symptomen, meldt Zembla.

'We hebben ons heel lang aan de richtlijnen gehouden', aldus woordvoerder Francisca Toes, 'maar gezien de huidige uitbraak hebben we toch besloten het maskerbeleid te verruimen. Buiten de richtlijnen om. Vanaf vandaag krijgen de medewerkers van de kliniek, dus de verpleegafdelingen en ondersteunende afdelingen zoals de apotheek, radiologie en het laboratorium, een chirurgisch mondneusmasker.'

Het gaat dan om medewerkers die zorg verlenen op minder dan anderhalve meter afstand van patiënten. Zorgpersoneel dat in de polikliniek werkt - dus bijvoorbeeld dermatologisch onderzoek doet - krijgt in principe geen masker, tenzij ze risicovolle handelingen uitvoeren.

Bron: ANP MediaWatch / Zembla