Verpleegkundigen zouden zich te veel bezig houden met onnodige handelingen. Onderzoekers van de Radboud umc noemen een operatiewond afdekken met een pleister als voorbeeld. Veel verpleegkundigen doen dit, maar het is vaak zinloos.

Er zouden 66 werkzaamheden zijn die verpleegkundigen beter kunnen laten, stellen de Nijmeegse wetenschappers in de 'Beter-laten lijst'. Het zijn handelingen die logisch lijken maar vaak helemaal niet nodig zijn. Bijvoorbeeld het plaatsen van een urinekatheter bij incontinentie. Elk jaar worden er 25.000 van deze katheters aangelegd, terwijl deze ook vaak tot blaasontstekingen leiden. En wat betreft de operatiewond afdekken met een pleister: het zou allang bewezen zijn dat een wond sneller heelt zonder zo'n grote pleister.

Geld en tijd besparen

Er zou veel geld bespaard kunnen worden als verpleegkundigen zich niet met deze werkzaamheden bezighouden. Het niet meer bedekken van de operatiewonden bij de helft van alle patiënten zou bijna 5 miljoen euro opleveren. Er zijn minder pleisters én minder personeel nodig. Ook de patiënt heeft er baat bij: de wonden zouden sneller herstellen.

Naast geld, wordt er ook tijd gewonnen volgens de onderzoekers. Deze tijd kunnen verpleegkundigen besteden aan zaken die voor de patiënt waardevol zijn.

Bekijk de lijst


Bekijk hier de hele 'Beter-laten lijst'. De lijst is overhandigd aan de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Bron: RTL Nieuws