Verpleeghuizen hebben vanaf begin maart geprobeerd hun personeel te laten testen op COVID-19, maar werden geweigerd door laboratoria, hoewel die soms voldoende testcapaciteit in huis hadden. Zelfs toen vanaf half maart bezoek aan verpleeghuizen werd verboden en de urgentie opliep, konden zij nog steeds nergens terecht omdat laboratoria vasthielden aan de RIVM-richtlijnen.

Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw, 'Argos' en De Groene Amsterdammer.

'We wilden testen, maar dat mocht niet'

'De maand maart was cruciaal. We wilden personeel laten testen, maar we mochten niet', zegt directeur Peter Hoppener van zorgorganisatie Vivent uit Den Bosch.

De weigering was mede het gevolg van het ontbreken van een landelijk overzicht van beschikbare capaciteit. Marktwerking leidde de afgelopen tien jaar tot een wildgroei aan laboratoria. Volgens GGD'ers en arts-microbiologen is het overzicht zoek.

Star-shl, het grootste laboratorium van Nederland, had naar eigen zeggen wel capaciteit, maar weigerde aanvankelijk verpleeghuizen omdat het RIVM dit voorschreef.

Bron: ANP Mediawatch / Trouw