Het Rotterdamse verpleeghuis Ben Oude NijHuis, dat op initiatief van Omroep Max-directeur Jan Slagter is opgericht, scoort volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op meerdere punten onvoldoende. Het bestuur heeft zes maanden de tijd om verbeteringen door te voeren, blijkt uit het onlangs verschenen rapport.

Slagter richtte het verpleeghuis anderhalf jaar geleden op uit onvrede met de ouderenzorg. Hij wilde betere zorg en minder management en bureaucratie. Het Ben Oude NijHuis, vernoemd naar de man die in 2014 de slechte verpleeghuiszorg aan zijn demente vrouw aan de kaak stelde, opende in 2017 haar deuren. Er kunnen ruim 50 ouderen wonen, van wie sommigen een lichte zorgvraag hebben en anderen aan dementie lijden. De inspectie ziet 'goede intenties' bij de medewerkers die 'goede en warme zorg' willen leveren, maar op zeven van de tien punten waarop het verpleeghuis is beoordeeld voldoet het niet aan de normen.

Zo wordt medicatie van de ruim vijftig cliënten niet altijd op de juiste manier bijgehouden en heeft het verpleeghuis 'problemen bij het inschakelen van de nodige multidisciplinaire deskundigheid voor de zorg aan cliënten met een complexere zorgvraag'. Die situatie brengt volgens de IGJ 'het risico met zich mee dat cliënten niet de zorg ontvangen die zij nodig hebben'.

Fouten in de medicatie

Hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh van de Vrije Universiteit in Amsterdam las het inspectierapport. Hij noemt het medicatiesysteem 'een beetje houtje-touwtje'. 'Het is toch een belangrijke indicator voor goede zorg dat je de medicatieveiligheid op orde hebt', zegt hij tegen EenVandaag. Tekortkomingen die de Inspectie signaleert kunnen volgens hem leiden tot fouten in de medicatie.

Hoogleraar Cees Hertogh tegen EenVandaag: 'Het medicatiesysteem is een beetje houtje-touwtje'.

Ontwikkelingen

Anderzijds zegt de inspectie dat het Ben Oude NijHuis diverse ontwikkelingen in gang heeft gezet om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. 'De veiligheid rond medicatie is voor ons nummer 1', zei Slagter in het tv-programma EenVandaag (NPO 1). Dat de inzet van specialistisch personeel niet in alle gevallen aan de norm voldoet, wil hij onder meer oplossen door voorlopig uit eigen middelen specialisten in te huren en te betalen. Het tehuis scoort wel voldoende op het gebied van persoonsgerichte zorg. De wensen en behoeften van clieënten zijn bij de zorgverleners bekend, bewoners kunnen waar mogelijk hun eigen dag indelen en vrijheidsbeperkende maatregelen worden minimaal gebruikt. Slagter laat aan EenVandaag weten het vervolgtoezicht met vertrouwen tegemoet te zien.

De veiligheid rond medicatie is voor ons nummer 1. Jan Slagter tegen EenVandaag

Slagter sprak in de uitzending van 'een kil rapport'. Op de vraag of hij als bevlogen bestuurder bij het beginnen van het project niet overenthousiast is geweest, antwoordde hij: 'Het is me wel tegengevallen, maar ik laat de moed niet zakken. Over drie maanden hebben we het allemaal allang op orde.' En: 'Bij ons hoeven de bewoners nooit in hun eentje te zitten of eenzaam te zijn'.

Uitdaging

Het inspectierapport is volgens hoogleraar Hertogh 'een duidelijk signaal dat het tehuis in beweging moet komen'. 'Het lijkt me best een uitdaging om dit binnen 6 maanden op te lossen. Het gaat niet om simpele problemen. Juist de zorg voor mensen met een complexe zorgvraag heb je niet zomaar op de rails', zegt hij tegen EenVandaag.

Kijk de hele uitzending van AVROTROS EenVandaag terug via deze link.

Bron: EenVandaag / ANP