Per toeval zijn Amerikaanse wetenschappers op eiwitten gestuit die een belangrijke rol spelen bij haargroei en grijs worden.

Het is nog te vroeg om vast te stellen dat kaalheid en grijs haar in de toekomst voorkomen kan worden, maar de wetenschappers denken wel dat het onderzoek nieuwe behandelingen mogelijk kan maken. De wetenschappers waren eigenlijk op zoek naar een genetische afwijking waardoor in het menselijk zenuwstelsel tumoren groeien.

Kleurverandering na uitschakelen stamcelfactor-gen

Het eiwit KROX20, dat verbanden heeft met de ontwikkeling van het zenuwstelsel, zorgt mede voor de omzetting van huidcellen in haarschachten. In die haarschachten ontstaat vervolgens weer een eiwit dat stamcelfactor heet. Dat eiwit is verantwoordelijk voor de pigmentvorming in het haar. De onderzoekers kwamen tot die conclusie na proeven op muizen. De muizenvacht werd wit, nadat het stamcelfactor-gen werd uitgeschakeld. Als ze het KROX20-eiwit uitschakelden, dan groeide er zelfs helemaal geen haar meer.

Werken eiwitten op den duur minder krachtig?

Uit vervolgonderzoek moet blijken of de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor kaalheid en grijs worden bij mensen na verloop van tijd minder krachtig werken.

Bron: RTL Nieuws