Steeds meer mensen kopen vaccins tegen meningokokken-W bij de apotheek. De verkoop van vaccins tegen meningokokken-W is dan ook explosief gestegen. Alleen al in september werden er ruim zesduizend verkocht. Dit is dertig keer zoveel als drie maanden geleden. En op dit moment zijn er niet genoeg vaccins om specifieke risicogroepen te vaccineren, laat staan heel Nederland.

De laatste jaren is er sprake van een groei van het aantal zieken door meningokokken-W. In de eerste acht maanden van 2015 werden er 'maar' negen mensen ziek door de bacterie, dit jaar zijn dat er 78. Ook is er in 2015 niemand aan de ziekte overleden, dit jaar zijn er daarentegen al 18 sterfgevallen.

Kleine kans van besmetting

Sommige mensen dragen de bacterie in hun keel of neus bij zich, maar dit betekent niet dat ze ziek zijn. Ook wanneer de bacterie wordt overgebracht door bijvoorbeeld te niezen hoeft dat niet te betekenen dat de nieuwe drager van de bacterie ziek wordt. Die kans op ziekte is heel klein. Maar wanneer je besmet bent kan je gezondheid snel achteruit gaan. Mensen met meningokokken-W overlijden soms al binnen een dag na besmetting van bacterie. Dit zorgt voor veel vraagtekens bij ouders van kinderen.

Rijksvaccinatieprogramma opgezet

Om het sterftecijfer terug te dringen volgt er na een rijksvaccinatieprogramma voor type C nu ook een programma voor meningokokken-W. Kinderen van 14 maanden, en kinderen van 14 jaar worden als eerst gevaccineerd. Volgend jaar zal de rest van de jongeren tussen de 14 en 18 jaar worden ingeënt.

Bekijk het fragment van EenVandaag

Bron: EenVandaag