Veel mensen onderschatten de gevaren van kranen die langer dan een week niet gebruikt zijn. Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Gelukkig kun je de kans op een besmetting verminderen door een paar eenvoudige tips op te volgen. Welke dat zijn, leggen we je graag uit.

Volgens Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, komen daardoor na de vakantie onnodig veel legionellabesmettingen voor.

Kans groot na vakantieperiode

De kans op legionellabesmetting is het grootst na de vakantieperiode. Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor het water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. De kans op een vermeerdering van de legionellabacterie wordt zo vergroot. 

Vooral in juli was een piek, zo meldde RTL Nieuws dit weekend. In die maand werden 95 mensen in het ziekenhuis opgenomen, en daarvan kwamen er negentiem terecht op de intensive care. Vier mensen zijn zelfs overleden aan de gevolgen van een legionellabesmetting.

Lees ook: 'Meer ziekenhuisopnames door legionella, in juli zelfs meer dan corona-opnames'

Gevolgen infectie 

De legionellabacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en forse griep veroorzaken. In een aantal gevallen kan een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop hebben. Jaarlijks zijn er enkele honderden meldingen, maar waarschijnlijk komen er in werkelijkheid veel meer legionellabesmettingen voor.

Thuis éérst de douche aan

Een goede manier om de kans op een infectie te verkleinen is om de douche bij thuiskomst eerst vier à vijf minuten rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. 

Eric van der Blom, specialist legionellapreventie: 'Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen. Veel bewoners realiseren zich niet dat water in leidingen beperkt houdbaar is, net als een pak melk.'

Meer tips om legionellabesmetting te voorkomen

  • Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang.
  • Laat het water rustig stromen en voorkom dat je daarbij het water vernevelt. Dat doe je door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.
  • Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Als je de tuinslang niet dagelijks gebruikt, is het dan ook aan te raden om deze voor gebruik even door te laten stromen. Voorkom ook hier verneveling.
  • Vaak kun je zelf de temperatuur van het warme water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.
  • Ga nooit zelf klussen aan de drinkwaterinstallatie, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. 
  • Maak het bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub) regelmatig schoon volgens de gebruiksaanwijzing.

Bron: Techniek Nederland