Zwangere vrouwen met een tekort aan vitamine D krijgen een te lage dosis van deze vitamine voorgeschreven. Dat concludeert het Meander Medisch Centrum uit Amersfoort op basis van eigen onderzoek.

In Nederland geeft de Nederlandse Gezondheidsraad de richtlijn aan voor het aanvullen van vitamine D. In de laatste richtlijn uit 2012 staat het advies van 10 microgram vitamine D per dag voor zwangere vrouwen. De onderzoekers beweren dat de geadviseerde doseringen alleen geschikt zijn voor zwangere vrouwen die al een normaal vitamine D gehalte hebben. Zwangere vrouwen met een tekort aan de vitamine halen de richtlijn dus niet. Het Meander Medisch Centrum wil dat de dosis vitamine D voor hen verhoogd wordt. Vervolgonderzoek moet aanwijzen hoeveel de dosering moet stijgen.

Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met twee regionale verloskundigenpraktijken, besloeg een groep van 372 zwangere vrouwen. Bij hen werd zowel 10 als 20 microgram toegediend. Van de vrouwen met de gebruikelijke dosis was het vitamine D-gehalte bij 57 procent van de vrouwen onvoldoende. In de groep met een verhoogde dosis was dit 35 procent.

'Belang van vitamine D wordt onvoldoende onderkend'

Volgens Jos Wielders, één van de begeleiders van het onderzoek, is een 'one size fits all-aanpak' bij zwangere vrouwen niet meer van deze tijd. Wielders vindt dat het belang van vitamine D onvoldoende wordt onderkend. 'Wie als pasgeborene een tekort aan dit vitamine heeft, loopt een verhoogd risico op onder meer botafwijkingen, spierzwakte, bevattelijkheid voor (luchtweg)infecties en op lange termijn een grotere kans op diabetes. Ook voor de moeder is een goede vitamine D status nodig, wijst Amerikaans onderzoek uit.'

Bron: Meander Medisch Centrum