Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Dat beweert mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos die op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding promoveert.

Zo'n 5 procent van de jongvolwassenen heeft een mondpiercing, stelde Hennequin-Hoenderdos vast. Vooral de tongpiercing is populair. Vrouwen hebben vier keer vaker een mondpiercing dan mannen.

Teruggetrokken tandvlees en barstjes in gebit

Teruggetrokken tandvlees is het vaakst als gevolg geconstateerd. Er kunnen ook barstjes in tanden of kiezen ontstaan door spelen met de piercing en bijten op het sieraad. Dergelijke schade kan ook komen doordat een piercing met praten en eten tegen de tanden tikt.

'Laat de piercing zetten door iemand die er verstand van heeft'

De promovenda raadt het zetten van een piercing eigenlijk af, maar snapt dat mensen er toch graag één willen. Zij moeten zich er dan wel van vergewissen dat ze het sieraad laten aanbrengen door iemand die goed weet wat hij of zij doet en zeer hygiënisch werkt. Ook moeten piercingklanten hun mond goed schoonhouden.

Bacteriën kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen

Mensen met kwalen kunnen beter echt geen piercing nemen, zegt de onderzoekster. Ze denkt aan mensen met bijvoorbeeld suikerziekte en hartafwijkingen. Ook vrouwen die in verwachting zijn, kunnen er volgens haar beter helemaal niet aan beginnen. Bacteriën die toeslaan bij het zetten van een piercing, kunnen zich namelijk ook weleens verder door het lichaam verspreiden. Zo zijn ze een enkele keer ook aangetroffen in de hartstreek.

Bron: ANP