Medicijnen tegen uitgezaaide borstkanker en tegen long- en lymfeklierkanker blijven vergoed. Het kabinet heeft een lagere prijs voor pertuzumab en pembrolizumab bedongen.

Het Zorginstituut, dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid adviseert over het basispakket, vond beide middelen te duur om standaard te vergoeden. Dat terwijl ze wel goed werken. Pertuzumab verlengt het leven van de helft van de behandelde patiënten met minstens vijftien maanden. Een kleine duizend patiënten per jaar kunnen baat hebben bij het middel. Sommige patiënten met longkanker leven met pembrolizumab minstens zeven maanden langer.

Wat is de prijs van een levensjaar?

Kun je een geneesmiddel dat effectief is wel onthouden aan patiënten? Over precies dit onderwerp maakte Zorg.nu eerder een uitzending.

Fragment gemist: wat is een mensenleven waard?

Lagere tarieven voor pertuzumab en pembroluzimab

Een behandeling met pertuzumab kostte ruim 78.000 euro en een met pembroluzimab niet veel minder. Maar de fabrikant van het eerste middel verlaagt de prijs nu met 17,5 procent en er zijn bovendien geheime aanvullende afspraken gemaakt, meldt het ministerie. Ook de maker van pembroluzimab rekent inmiddels een lager tarief en heeft toegezegd de prijs verder te verlagen als Nederland meer afneemt.

'Nog maar kort te leven? Dan geen dure behandeling meer'

Bijna 37.000 respondenten deden mee aan het onderzoek van Zorg.nu over dit onderwerp. Iets meer dan de helft (51%) is van mening dat geld nooit een rol mag spelen in de keuze om iemand wel of niet te behandelen.

Lees alle uitslagen

Bron: ANP