De zorgbonus leidt tot kopzorgen bij werkgevers over verdeeldheid op de werkvloer, schrijft De Telegraaf. Hoewel het ministerie van Volksgezondheid in overleg met de sector voorwaarden heeft gesteld aan wie wel en niet voor het extraatje in aanmerking komt, schrikken werkgevers er bij de aanvraag voor terug de selectie toe te passen. In plaats daarvan vragen ze de bonus aan voor al het personeel.

Niet de bedoeling en 'niet verstandig', vindt het ministerie van Volksgezondheid. 'We roepen zorginstellingen op alleen medewerkers te selecteren die binnen de criteria vallen.' Het ministerie wijst erop dat de aanvragen worden gecontroleerd.

'Doekje voor het bloeden staat hoger salaris in de weg'

Behalve werkgevers zijn ook vakbonden terughoudend. Ze vinden het eenmalige bedrag een 'doekje voor het bloeden', die onderhandelingen over een hoger salaris in de weg zou staan. Werkgevers hebben nog tot eind oktober om de bonus aan te vragen.

Zorginstellingen schieten zorgbonus zelf voor

Meerdere zorginstellingen schieten de zorgbonus van 1000 euro zelf voor. Ze wachten niet tot het ministerie van Volksgezondheid (VWS) hun aanvragen heeft goedgekeurd.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen betaalt de bonus voor alle 3000 medewerkers tegelijk met het salaris van november. 'Langer wachten doet geen recht aan de enorme inzet van de medewerkers dit voorjaar', vertelt een woordvoerder. Het ziekenhuis heeft de bonus 'ruimhartig' aangevraagd, 'dus ook zzp'ers, uitzendkrachten en ondersteunende diensten zoals mensen in de keuken'. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein doet hetzelfde.

Lijst van groepen zorgmedewerkers die in aanmerking komen

Het ministerie heeft een lijst opgesteld van groepen zorgmedewerkers die in aanmerking komen. Een van de voorwaarden voor de bonus is dat iemand niet meer dan twee keer modaal verdient. De bonus werd eind juni beloofd. Zorginstellingen hebben nog tot 29 oktober om de aanvraag te doe n.
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven keert alvast de helft van de bonus uit aan alle 3750 medewerkers die minder dan twee keer modaal verdienen. 'We wilden gewoon iets doen voor al onze medewerkers die hard gewerkt hebben. Zij die het uiteindelijk niet van VWS krijgen, hebben van ons wel 500 euro.'

Zorgorganisatie Thebe heeft een aanvraag gedaan voor 3721 medewerkers, maar keert aan 4000 mensen die in loondienst werken de hele bonus uit. Een deel betaalt Thebe dus uit eigen za k.
Beroepsorganisatie NU'91 is kritisch over de gang van zaken, maar blij dat werkgevers vast overgaan tot betaling. 'Het is een mooi gebaar, maar natuurlijk te zot voor woorden dat we hier al maanden mee bezig zijn en de zorg nog steeds niets van de bonus heeft gezien of weet wie er recht op heeft. Er wordt over de ruggen van medewerkers besloten', zegt een woordvoerder.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt dat het 'wel heel mal zal zijn als onze zorgprofessionals niet uiterlijk december uitbetaald krijgen. We zitten alweer in de tweede golf. Er wordt een enorme belasting op hun rug gegooid met alle patiƫnten die alweer binnenkomen.'

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf