De verdachte van vier moorden met insuline en zeven pogingen daartoe zal aanwezig zijn tijdens zijn rechtszaak. De voorzitter van de rechtbank in Rotterdam benadrukte dat vrijdag tijdens de achtste inleidende zitting tegenover tien aanwezige familieleden van veronderstelde slachtoffers. De net 23 jaar geworden Rahiied A. is nog nooit bij zo'n pro-formazitting geweest.

Zijn advocaat had eerder al laten weten dat A. niet kwam maar dat hij wel bij de inhoudelijke behandeling zou zijn. Mocht de verdachte toch weigeren, dan kan de rechtbank een bevel uitvaardigen. De rechtszaak is gepland tussen 18 november en 3 december. Dat is exact twee jaar na zijn arrestatie op 17 november 2017. De rechtbank trekt er acht dagen voor uit.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt A. ervan dat hij in 2016 en 2017 als medewerker van verschillende verzorgingshuizen in de regio Rotterdam oudere patiënten zonder noodzaak insuline heeft toegediend. Vier mensen overleden. Zeven anderen werden onwel of ziek. Van deze betrokkenen is inmiddels nog maar één in leven, zei advocaat Frank Hamers, die zeven families bijstaat.

'Protocollen werden niet gevolgd'

Zeker twee families hebben zorginstelling Humanitas aansprakelijk gesteld, omdat ze vinden dat de instelling medeschuldig is. Volgens hen was in de zorginstelling een cultuur ontstaan waarin personeel makkelijk vrijaf nam en Rahiied als enige op de afdeling kon werken. Protocollen werden niet gevolgd en er was geen controle op zijn handelen zodat hij weerloze bewoners kon injecteren met insuline, stellen ze.

Op 2 oktober volgt een laatste inleidende zitting. Voor die tijd worden nog twee psychiaters en een psycholoog nader gehoord over hun rapportages over A. Zij vinden dat hij als volwassene kan worden berecht. De verdediging wil toepassing van het jeugdstrafrecht.

Lees meer over de 'insulinemoorden' in dit artikel 

Bron: ANP