Chemisch gebleekt tarwemeel en bloem zouden niet meer aanwezig moeten zijn in supermarkten. Toch heeft voedselwaakhond foodwatch verschillende producten aangetroffen in Jumbo, Hoogvliet, Spar en Jamin waar de ingrediënten in zitten. De producten zijn uit de schappen gehaald.

De producten zijn afkomstig uit Amerika omdat in Europa het gebruik van chemisch gebleekt tarwemeel en bloem in voeding verboden is. Tijdens dit proces komen namelijk stoffen vrij die leverschade kunnen veroorzaken en voor een ontregelde alvleesklier kunnen zorgen. De techniek wordt gehanteerd omdat meel hierdoor extra wit wordt en makkelijker rijst.

Om welke producten gaat het?

Het chemisch gebleekt tarwemeel en bloem zijn te vinden in macaroni, koekjes en cakemixen. Het gaat om de Fudge Brownie Mix en de Carrot Cake Mix van het merk Betty Crocker, de frosted Watermelon en S'mores van het merk Pop Tarts en de MagicAroni & Cheese.

‘Topje van de ijsberg?’

De aanwezigheid van de illegale ingrediënten is niet opgemerkt door controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Sjoerd van Wouw van foodwatch vreest dat missen van de ingrediënten op het etiket slechts het topje van de ijsberg is. 'Als de NVWA enigszins hun controle op orde heeft, dan hadden ze dit gewoon moeten ontdekken. Het staat gewoon op de ingrediëntenlijst, dus het is heel makkelijk om te ontdekken.'

NVWA: verantwoordelijkheid ligt bij bedrijven

Tjitte Mastenbroek, woordvoerder bij de NVWA legt uit dat het bedrijf dat producten op de markt brengt verantwoordelijk is voor het feit dat het aan de regels voldoet. Daar valt etikettering ook onder. 'Het is niet zo dat producten, voordat ze op de markt gebracht worden, gecontroleerd worden door de NVWA. Bedrijven zijn er verantwoordelijk voor dat hun producten voldoen aan de regels en de NVWA ziet daarop toe.' De NVWA doet risicogericht toezicht, wat inhoudt dat het kijkt naar waar het risico's ziet. Dit zijn risico's voor de volksgezondheid en risico's bij bedrijven die al eerder regels hebben overtreden.

De NVWA neemt contact op met de desbetreffende bedrijven voor opheldering.

Bron: foodwatch