Smaakjes voor een e-sigaret worden verboden. Dat schrijf staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Hij wil zo het roken ervan minder aantrekkelijk maken voor jongeren. De staatssecretaris stelt dat er steeds meer aanwijzingen komen dat de e-sigaret een opstap is naar het roken van gewone sigaretten, en dat de vele smaakjes de rookwaar aantrekkelijk maken voor jongeren.

Blokhuis liet eerder al onderzoek doen naar de e-sigaret, die vaak wordt gebruikt om te stoppen met roken. Het Trimbos-instituut, dat dat onderzoek uitvoerde, stelde toen dat de elektronische sigaret schadelijker is dan gedacht. Hoe schadelijk de e-sigaret echt is, denkt het Trimbos overigens pas over tientallen jaren te weten, 'omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak decennia nodig hebben om zich te ontwikkelen', zo stelde het in mei dit jaar. 'Maar uit voorzorg moet het gebruik van de rookwaar worden ontmoedigd', luidde het advies.

Rookvrije én e-sigaretvrije generatie

Blokhuis: 'Er wordt door allerlei organisaties heel hard gewerkt om beginnen met roken moeilijker te maken en stoppen makkelijker. Dat is ook hard nodig want het blijft onacceptabel dat er jaarlijks twintigduizend mensen in ons land sterven aan de gevolgen van roken en dagelijks zo’n 75 kinderen beginnen met roken. De nieuwe inzichten bevestigen dat de rookvrije generatie die er aankomt ook een e-sigaretvrije generatie moet zijn. Voor e-sigaretten met allerlei verleidelijke, exotische smaakjes is daarin geen plaats.'

Verhittingsapparaten voor tabak

Om een rookvrije generatie te bevorderen worden ook verhittingsapparaten voor tabak, zoals de IQOS, wettelijk aan banden gelegd, aldus Blokhuis. Hierdoor gaan voor deze apparaten dezelfde regels gelden als voor andere rookproducten zoals sigaretten. Dat betekent onder meer een leeftijdsgrens, een uitstalverbod en een reclameverbod.

Bron: ANP