Zorgmedewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch hebben te horen gekregen dat ze voorlopig geen verlof kunnen opnemen door de drukte rond het coronavirus. Het is een van de maatregelen uit de fase rood die de ziekenhuizen in Noord-Brabant met elkaar hebben afgesproken. En: ziekenhuizen in Brabant en in andere delen va het land stellen niet-acute operaties uit.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie.

In een videoboodschap vragen bestuursvoorzitter Piet-Hein Buiting en internist Linda Kemink, voorzitter van de specialistenvereniging van het ziekenhuis in Den Bosch, het personeel om flexibiliteit in de 'uitzonderlijke situatie voor het ziekenhuis'. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is er op dit moment geen sprake van een personeelstekort, maar is het een voorzorgsmaatregel.

Overgaan tot fase rood: grote druk op continuïteit van de zorg

Ziekenhuizen in Noord-Brabant, de Nederlandse provincie die het hardst is getroffen door het coronavirus, hebben in het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) afgesproken qua organisatie over te gaan tot fase rood, waarin er een grote druk is op de regionale continuïteit van de zorg. Sommige van de ziekenhuizen hebben geplande niet-acute operaties en poliklinische afspraken afgezegd.

De ziekenhuizen hebben daarnaast afspraken gemaakt om waar nodig patiënten van elkaar over te nemen. Het Elisabeth-TweeSteden-ziekenhuis heeft de capaciteit van de intensive care uitgebreid, laat de woordvoerder weten.

Niet-spoedeisende operaties uitgesteld

Verder stellen veel ziekenhuizen in Noord-Brabant en in andere delen van het land operaties uit die niet spoedeisend zijn. Daarmee spelen ze capaciteit vrij voor eventuele acute zorg die nodig is om mensen te behandelen met het coronavirus. Dat zegt woordvoerder Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Door de operaties niet door te laten gaan, wordt zuinig omgegaan met beschermende middelen zoals mondkapjes. 'We kunnen dan langer doen met de voorraden die we nodig hebben als er veel coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen.'

Om hoeveel operaties het gaat, is niet bekend. 'Maar reken maar dat het gaat om een substantieel aantal', aldus de zegsman. Het uitstellen van operaties maakt deel uit van extra maatregelen die ziekenhuizen treffen wegens de coronacrisis.

Bron: ANP