85% van de Nederlandse vrouwen heeft last van menstruatiepijn. Menstruatieklachten belemmeren een derde van deze vrouwen in hun dagelijks functioneren. Het Radboudumc deed landelijk onderzoek naar de impact van menstruatieklachten.

Vrouwen hebben vooral last van buikpijn, psychologische klachten, moeheid, rugpijn, hoofdpijn en hevig bloeden. Meer dan de helft praat hier niet over met familie of vrienden.

Bertho Nieboer, hoofdonderzoeker van Radboudumc, zegt tegen de NOS dat je extreme klachten niet moet wegstoppen. Als je heel veel pijn ervaart tijdens je menstruatie is het belangrijk om hiermee naar een dokter te gaan. Het kan namelijk duiden op endometriose.

Endometriose

Volgens een schatting heeft 1 op de 10 vrouwen endometriose. Als je hier last van hebt zit er niet alleen slijmvlies in je baarmoeder maar ook erbuiten. Dat slijmvlies kan verkleven aan onder andere je darmen. Dat leidt tot extra pijn tijdens de menstruatie, vertelt Joke Schutte, gynaecoloog, tegen de NOS. Endometriose kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Online vragenlijst

Het Radboudumc deed landelijk onderzoek naar de impact van menstruatieklachten. 42.000 vrouwen tussen de 15 en 45 jaar deden eraan mee door een online vragenlijst in te vullen.

Het is niet met zekerheid te stellen of deze cijfers representatief zijn voor alle vrouwen in Nederland. Het kan namelijk zo zijn dat degenen met klachten eerder geneigd waren om mee te doen aan het onderzoek. Daarom moeten de cijfers met enige terughoudendheid geïnterpreteerd worden.

Bron: Radboudumc / NOS