Vier op de tien sigaretten stoten bij tests te veel nicotine, teer of koolmonoxide uit. Maar omdat er een marge van 20 procent geldt bij die tests, worden er nauwelijks boetes opgelegd, zo schrijft het AD.

De rook van een sigaret mag in Nederland 10 milligram teer, 1 milligram nicotine en 10 milligram koolmonoxide uitstoten. Alle sigarettenmerken geven aan dat ze zich daar aan houden. Maar van de ruim 100 sigaretten die het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in 2017 testte, kwamen 43 sigaretten bij een of meer van die waarden hoger uit. Het leidde uiteindelijk maar in één geval, bij het merk Lexington, tot het opleggen van een boete.

Dat blijkt uit documenten die woensdag gepubliceerd worden, na een verzoek op de Wet Openbaarheid van Bestuur. De Stichting Rookpreventie Jeugd deed dat verzoek bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), die de tabakswet moet handhaven.

Camel Original, Lucky Strike Original Red

Uit de documenten blijkt dat naast Lexington onder meer ook merken als Camel Original, Lucky Strike Original Red in een eerste RIVM-meting niet voldeden aan de wettelijke normen. De overschrijdingen varieerden van 10,1 mg teer tot wel 12,9 milligram teer (bijna 30 procent meer dan toegestaan) en 11,6 milligram koolmonoxide.

Bron: ANP / AD