Veel kinderen zien het liefst dat hun sportclub rookvrij wordt. Negentig procent wil niemand meer zien roken op de sportclub. Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting onder 1045 kinderen.

Van de kinderen geeft 86 procent aan dat zij zich storen aan het rookgebruik op de sportclub. Zeven op de tien kinderen zien tijdens het sporten mensen roken. Trainers geven ook niet altijd het goede voorbeeld, 17 procent van de kinderen ziet namelijk trainers roken.

'Kinderen letten op wat je doet en niet op wat je zegt'

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont zegt tegen RTL Nieuws dat kinderen vooral letten op wat je doet en niet op wat je zegt. 'Heel hard schreeuwen dat een kind niet moet schreeuwen werkt niet, dat geldt ook voor roken. Als roken zo geaccepteerd is dat we het zelfs op het sportveld doen, dan leert een kind dat en neemt een kind dat gedrag over.'

'Nationaal plan om kinderen te beschermen tegen tabak'

In Nederland zijn 75 sportclubs rookvrij. Te weinig volgens de Hartstichting. Rutger Haandrikman: 'Wij willen dat de rookvrije generatie wordt opgenomen in het nieuwe regeerakkoord.' Haandrikman vertelt dat er achter de schermen hard mee bezig is geweest en dat het er goed uitziet. 'De meeste politieke partijen hebben het opgenomen in hun verkiezingsprogramma's en we hopen dat het in het nieuwe regeerakkoord wordt opgenomen.' Haandrikman hoopt dat er dan een nationaal plan gemaakt wordt dat kinderen beschermt tegen tabak.

 

Lees ook: 'Maak buitenzwembaden rookvrij'

Bron: RTL Nieuws