Ziekenhuizen willen dat het eigen risico in de zorg simpeler wordt gemaakt. Als het aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ligt, gaan patiënten voor een groot aantal eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van 150 euro meebetalen. Voorzitter Yvonne van Rooy legt het plan vrijdag op de formatietafel via een opiniestuk in het Nederlands Dagblad.

Afschaffing van het eigen risico vindt de NVZ onwenselijk. Maar het moet wel eenvoudiger, vindt Van Rooy. Patiënten zitten volgens haar vaak lange tijd in het ongewisse over de prijs van een behandeling. Zorgnota’s komen vaak met een grote vertraging.

Geen extra eigen risico voor vervolgafspraken

De ziekenhuizen willen een lijst opstellen van relatief eenvoudige behandelingen die voor patiënten allemaal 150 euro uit het eigen risico kosten. Ook als ze in werkelijkheid duurder zijn. Voor vervolgafspraken wordt in het plan geen extra eigen risico in rekening gebracht als die binnen 120 dagen plaatsvinden. 'Soms komt het voor dat een behandeling in het ziekenhuis minder dan 150 euro kost. In dat geval wordt er uiteraard ook een lager bedrag aan eigen risico verrekend', schrijft de voorzitter van de ziekenhuizen.

Van Rooy geeft als voorbeeld een hoofdwond die in het ziekenhuis wordt gehecht, waarna nog een controleafspraak volgt. De werkelijke kosten bedragen in het fictieve voorbeeld 258 euro, maar de patiënt betaalt niet meer dan 150 euro mee uit het eigen risico.

'Stelselwijziging nodig'

Volgens een woordvoerder van de NVZ zijn zorgverzekeraars positief over het idee. Maar om het mogelijk te maken, is een stelselwijziging nodig. 'Het moet door de politiek worden geregeld.'

Uit een eerste raming zou blijken dat het plan de verzekeraars zo'n 15 miljoen euro gaat kosten. Maar hoe duur het echt wordt, zal ervan afhangen welke behandelingen op de lijst komen te staan.

Momenteel 385 euro

Het minimale eigen risico bedraagt momenteel 385 euro per jaar. Het NVZ-plan zou daar niets aan veranderen. De vereniging vindt het eigen risico in het algemeen 'een te belangrijke pijler onder de solidariteit van ons zorgstelsel om bij het grofvuil te worden gezet'.

Patiënten zijn cynisch

'Een douceurtje voor mensen die bijna nooit wat hebben. Zij zullen vaak goedkoper uit zijn.' Dat zegt de Patiëntenfederatie Nederland over het plan om voor veel ziekenhuisbehandelingen 150 euro door de patiënt zelf te laten betalen, ook als ze meer kosten, tot het eigen risico is bereikt. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) legde dit voorstel vrijdag op de formatietafel. Kost de behandeling minder, dan blijft het in het plan wel bij de feitelijke kosten.

Patiënten zouden in de voorgestelde situatie niet meer zo lang in het ongewisse zitten over de prijs. Volgens de Patiëntenfederatie is het plan alleen voordelig voor mensen die af en toe iets mankeren, zoals een wond, doordat ze met die 150 euro meestal goedkoper uit zullen zijn dan met de echte kosten, die veelal hoger zijn. De federatie vindt dat niet eerlijk.

Bron: ANP