Van vette dingen die je in 's avonds laat of 's nachts eet, kom je sneller aan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Volgens Joelle Oosterman, die promoveerde op het gebied van eetritme, maakt het dus niet alleen uit wat je eet, maar ook op welk moment van de dag.

Als je eet terwijl je lichaam eigenlijk in ruststand verkeerd, neemt de kans op overgewicht en diabetes type 2 toe. Dat is te wijten aan onze biologische klok, die ons lichaamsritme bepaalt. Het daglicht reset die klok iedere keer.

Vervetten van de lever

Oosterman deed onderzoek met ratten. Die werden zwaarder als ze suiker aten in een inactieve periode, dan dat ze diezelfde hoeveelheid aten als ze actief waren. Vooral hun lever moest het ontgelden. Die begon te vervetten. 'En dat effect was veel groter dan bij hetzelfde dieet in de actieve periode, of zelfs bij een gewoon eetpatroon tijdens de rustperiode.'

Dieettip

Een praktisch dieet is er niet uit het onderzoek gerold, maar Oosterman heeft wel een tip op basis van persoonlijke ervaring. Volgens haar moeten nachtwerkers zo gewoon mogelijk proberen te eten en moeten ze niet bezwijken voor koekjes of chips.

Bron: RTL Nieuws