Het is nodig meer inzicht te krijgen in de zorg aan jongeren met zelfmoordneigingen. Dat stelde staatssecretaris Martin van Rijn woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over suïcidale tieners.

Volgens hem is het onduidelijk hoe lang de wachtlijsten zijn voor dergelijke kinderen in zware psychische nood die acute zorg nodig hebben. Ook bestaat er geen helder beeld over bijvoorbeeld het aantal bedden dat beschikbaar is voor een specialistische behandeling. 'Weten de gemeenten, weten de verantwoordelijke wethouders dat wel?', vroeg de bewindsman zich af. Volgens hem moeten zorgaanbieders en gemeenten elkaar beter informeren.

Oplossing voor suïcidaal meisje Emma

Hij noemde het een teken aan de wand dat het hem was gelukt voor het suïcidale meisje Emma een geschikte plek te vinden, nadat de moeder via media een noodkreet had geuit omdat ze voor het leven van haar dochter vreesde. Hij gaat gemeenten met vergelijkbare gevallen erop aanspreken, zo kondigde hij aan.

'Voorkom jongeren van kastje naar de muur te sturen'

'Zulke kinderen kunnen niet wachten', benadrukte CDA-Kamerlid René Peters. Volgens Nine Kooiman van de SP moet worden voorkomen dat suïcidale jongeren van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Heb jij hulp nodig? Je kunt contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Die stichting kun je bellen op 0900 0113 (24/7 bereikbaar), of ga naar 113.nl.

Bron: ANP