Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft zelf verzuimd om actie te ondernemen om het uitstallen van rookwaar door tabaksverkopers terug te dringen. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft de supermarktbranche hem al maanden geleden een voorstel voor het sluiten van een overeenkomst hierover gestuurd maar heeft de bewindsman niets meer van zich laten horen.

Van Rijn dreigde donderdag maatregelen aan tabaksverkopers op te leggen als ze niet spoedig afspreken hoe ze onder meer sigaretten in hun winkels aan het zicht onttrekken. De maatregel moet ertoe leiden dat klanten minder snel geneigd zijn om rookwaar te kopen. Hij gaf de verkopers tot eind deze maand om actie te ondernemen omdat er, ondanks eerder aandringen vorig jaar, nog altijd geen overeenstemming over de kwestie is.

Voorstel

Het CBL stelt donderdag al vijf maanden geleden een voorstel naar de staatssecretaris te hebben gestuurd voor het sluiten van een convenant over de tabaksverkoop. De supermarkten stellen hierin wel de voorwaarde dat ook alle andere tabaksverkopers hieraan meedoen en dat de overeenkomst mede wordt ondertekend door Van Rijn.

Geen antwoord

'Tot op heden heeft het CBL geen antwoord van de staatssecretaris op deze brief ontvangen', zo stelt de organisatie. 'Het CBL neemt dan ook aan dat zijn uitspraken zich vooral richten op de andere partijen, omdat de supermarktbranche zijn bereidheid al geruime tijd heeft getoond. Wij hopen daarnaast dat de staatssecretaris nu echt snel een reactie geeft op onze brief van vijf maanden geleden.'

Bron: ANP