In juni wordt een medisch specialistisch centrum geopend dat jongeren en jongvolwassenen met traumatisch hersenletsel gaat behandelen, meldt EenVandaag. Initiatiefnemer is Adriaan Theeuwes, vader van een hersenletselpatiënt, die ontevreden was over de behandeling van zijn zoon in een regulier revalidatiecentrum.

Verenigde Staten

Daan Theeuwes raakt in een coma na een scooterongeluk in 2013. De destijds 23-jarige heeft ernstig hersenletsel. Na een vroegtijdig intensief neurorevalidatieprogramma komt hij uit de coma, waarna hij het reguliere revalidatietraject volgt. Maar aan het einde van dat traject is nog steeds een deel van zijn gezicht verlamd en spreekt hij slechts veertig woorden. Hierop besluit vader Adriaan dat zijn zoon in de Verenigde Staten behandeld moet worden. In het Shepherd Center in Atlanta krijgt Daan intensieve therapie. Het werpt zijn vruchten af: Daan loopt weer, kan zijn rechterarm weer gebruiken, praat goed en woont inmiddels op zichzelf in Amsterdam.

Intensieve neurorevalidatie

De ervaringen met de therapieën in Nederland en de VS hebben vader Adriaan geïnspireerd een centrum te starten in Nederland. Het Daan Theeuwes Centrum voor intensieve neurorevalidatie, opgezet met privaat geld, zal beginnen met het behandelen van 46 tot 60 patiënten. De behandelingen zullen volgens Adriaan vergoed worden. Hoe dat geld er komt? De aanpak van Theeuwes zal juist geldbesparend zijn, zegt hij: 'Op het moment dat iemand van 23 een verpleeghuis ingaat en hij wordt 75, dan praat je over meer dan vijftig jaar ruim een ton aan kosten. Dat betekent dat er uiteindelijk meer dan vijf miljoen aan zorggeld naartoe gaat.'

Verschil in intensiteit therapie

Het Daan Theeuwes Centrum is opgezet naar voorbeeld van het Shepherd Center. Vader Adriaan was vooral ontevreden over de de intensiteit van de therapie die zijn zoon kreeg in Nederland. Het verschil tussen de therapie in de VS en de therapie in Nederland is volgens hem groot. 'In Amerika kreeg Daan zo’n vijf uur actieve therapie per dag, vijf dagen in de week. En regelmatig waren er ook nog weekendprogramma's'.

'Geldkwestie'

Bijzonder hoogleraar neurorevalidatie en revalidatiearts Gerard Ribbers zegt in een reactie op EenVandaag dat hij de kritiek op de intensiteit van de therapieën in Nederland begrijpt: 'Het is absoluut waar dat de behandelintensiteit in de specialistische revalidatie wordt beperkt door capaciteit. Dat is vooral een geldkwestie.' Volgens Ribbers zal het niet snel beter worden: 'Als je kijkt naar de gesprekken die zorgverzekeraars elk jaar voeren over de productieafspraken is de trend nog veel meer tot beperken van behandelintensiteit en verkorten van opnameduur. Vroeger konden we goed samenwerken met verpleeghuizen om capaciteit vrij te maken. Die ontschotting is volledig stopgezet, sterker nog die is aan het toenemen. Dat vind ik echt een frustratie.'

Bron: EenVandaag