Duitsland voert een inentingsplicht tegen mazelen in. Vanaf maart volgend jaar moeten alle kinderen die voor het eerst naar een opvang of naar school gaan zijn ingeënt.

Ook het personeel op de opvang en scholen en overblijfmoeders moeten zich laten vaccineren. Kinderen die al op school of in de kinderopvang zitten, krijgen tot 31 juli 2021 de tijd om een beschermende prik te halen. De plicht geldt ook voor medici in gemeenschappelijke voorzieningen en in vluchtelingenopvang.

Op overtredingen komen boetes te staan tot 2500 euro. Scholen en kinderopvangcentra mogen kinderen die geen bescherming hebben weigeren. 'We willen zo mogelijk alle kinderen tegen een mazeleninfectie beschermen', verklaarde de Duitse minister voor Volksgezondheid Jens Spahn.

Mogelijk inentingsplicht voor Nederland 

In Nederland bestaat nog geen inentingsplicht en lopen de meningen hierover sterk uiteen. Een speciale onderzoekscommissie concludeerde eerder deze maand dat een vaccinatieplicht in het uiterste geval ingevoerd zou moeten worden. Een verplichte deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma zou dan als voorwaarde gesteld moeten worden voor toegang tot de kinderopvang. De internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights stelde eerder al dat verplicht inenten tegen mazelen de enige manier is om iets te doen aan de te lage vaccinatiegraad.

De Noord-Hollandse kinderopvang Berend Botje vangt sinds begin deze maand geen kinderen meer op als ze niet zijn ingeënt tegen de bof, mazelen en rode hond.

Wat is het mazelenvirus?

Update: 14 november 2019 

De Bondsdag keurde donderdag een voorstel goed van minister Jens Spahn (Volksgezondheid) dat in maart 2020 van kracht moet worden.Ouders die hun kinderen vanaf die datum voor een kinderdagverblijf of school willen sturen, moeten dan eerst aantonen dat hun nageslacht is ingeënt tegen de mazelen. 

Minister Spahn zegt dat de wetgeving is bedoeld om kinderen te beschermen tegen de uitermate besmettelijke ziekte. Dit jaar zijn volgens cijfers van het Robert Koch Instituut ruim 500 besmettingen met de mazelen gemeld in Duitsland.

Bron: ANP