Bijna een kwart van de 14-jarigen komt niet opdagen voor de inenting tegen meningokokken type W. Dit blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad (AD). Dit jaar raakten 93 mensen besmet met de bacterie, waarvan er negentien zijn overleden, aldus de krant.

Minder vaccinaties in 'biblebelt'

Uit rondgang van het AD blijkt dat 10 tot bijna 25 procent van de 14-jarigen de oproep genegeerd heeft. In de regio Gooi en Vechtstreek was de opkomst 90 procent, tegenover 78 procent in de omgeving Apeldoorn. Dit komt volgens een jeugdarts in de krant doordat Apeldoorn tegen de 'biblebelt' aan ligt en mensen daar door religieuze overwegingen zich niet laten vaccineren.

Overlijdenskans is één op drie

Omdat tieners de bacterie het vaakst bij zich dragen en ook het meest verspreiden, worden alle 14- tot 18-jarigen vanaf volgend jaar opgeroepen om een inenting tegen meningokokken te halen. 'Als je die oproep krijgt moet je gewoon gaan, want als je die bacterie oploopt is de kans één op drie dat je eraan overlijdt', laat het hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis Arie van de Ende weten aan het AD.

Symptomen meningokokken

Patiënten met meningokokken kunnen een bloedvergiftiging of een hersenvliesontsteking krijgen. Verschijnselen voor de ziekte zijn in eerste instantie een grieperig gevoel en verkoudheid, gevolgd door hoge koorts. Andere kenmerkende signalen zijn nekstijfheid en onderhuidse rode of paarse vlekjes.

Bron: Algemeen Dagblad