De Universiteit Utrecht (UU) heeft aan het KWF Kankerfonds belooft geen nieuw onderzoek te laten financieren door de tabaksindustrie. Het KWF dreigde eerder met het stopzetten van subsidies, omdat de universiteit een onderzoek liet financieren door tabaksreus Philip Morris. De UU geeft wel aan gewoon door te gaan met het onderzoek naar sigarettensmokkel.

In het najaar van 2017 gaf het universiteitsbestuur toestemming om een onderzoek naar illegale handel in sigaretten te laten financieren door tabaksreus Philip Morris. Dit is een doorn in het oog van het KWF, dat het afgelopen jaar tientallen miljoenen stak in onderzoeksprojecten van de universiteit. Het kankerfonds heeft aangegeven deze ene subsidie nog door de vingers te zien.

Vereniging voor Oncologie 'zeer ontstemd'

De Nederlandse Vereniging voor Oncologie (NVvO) vindt de belofte van de universiteit niet ver genoeg gaan. Vorige week stuurden de oncologen een brandbrief naar het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, met een oproep om alsnog af te zien van het geld voor de studie. De koepelorganisatie voor 25 beroepsverenigingen op het gebied van kankerbestrijding stelt in de brief 'zeer ontstemd te zijn' dat de Universiteit Utrecht commerciële banden onderhoudt met een fabrikant van 'een van de dodelijkste genotsmiddelen'.

Onderzoek naar sigarettensmokkel

Met de financiering van 360.000 euro van de tabaksreus gaat hoogleraar Europees strafrecht John Vervaele onderzoek doen naar tabakssmokkel. Hans Clevers, onderzoeksdirecteur van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie en universiteitshoogleraar in Utrecht, zegt in het NRC het 'heel erg dom' te vinden dat het bestuur dit toestaat. Hij wijst erop dat de tabaksindustrie een academisch tintje wil geven aan een onderzoek, maar dat ze de uitkomsten in hun eigen voordeel gebruiken. Zo denkt hij dat ze de resultaten willen gebruiken voor hun politieke lobby. 'De illegale smokkel is volgens hen het gevolg van de hoge accijnzen op tabak.'

Het bestuur heeft aan een reactie aan de NVvO laten weten niet van plan te zijn de plannen te wijzigen. Volgens hen is de wetenschappelijke onafhankelijkheid en integriteit van het onderzoek gewaarborgd.

Bron: NRC