Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start in 2018 met vernietigen van kankercellen door protonentherapie. Met de nieuwe techniek, die zo'n 65 miljoen euro heeft gekost, kunnen kankercellen preciezer worden bestraald, leidend tot minder complicaties bij de patiënt. Dat meldt Trouw.

In het UMCG zijn nu twee behandelkamers waar de therapie kan plaatsvinden. De patiënt gaat in een grote koker en kan dan vanuit alle hoeken worden bestraald. De patiënt moet gedurende de half uur durende behandeling volledig stil blijven zitten. Kinderen ondergaan de therapie om die reden onder narcose. De dagelijkse behandeling kan tot wel zes weken duren.

Minder complicaties

Door protonen op een kankercel af te schieten, kan een tumor heel precies worden bestraald. Er wordt minder gezond weefsel aangetast, waardoor er minder complicaties optreden. Bij mensen met keelkanker resulteren de huidige bestralingen vaak in een aantasting van de slikspier, waardoor ze de rest van hun leven door een buisje moeten eten.

Behandeling is niet voor iedereen

Om te besluiten wie de behandeling krijgt, kijken medisch specialisten naar de mogelijke gezondheidsvoordelen voor de patiënt. In levensbedreigende gevallen zijn de normen lager. De patiënt moet zelf ook instemmen met de behandeling. Voorlopig worden alleen patiënten met tumoren in het hoofd- en halsgebied behandeld met protonen. Later zouden andere vormen van kanker mogelijk ook bestraald kunnen worden.

Hoe werkt protonentherapie?

Het protonentherapiecentrum is het eerste in zijn soort dat in Nederland in gebruik wordt genomen. Dokters van Morgen bezocht eerder een protonentherapiecentrum onder constructie in Delft. Zij starten vanaf medio januari met de therapieën.

Neem een kijkje in de hypermoderne behandelkamer

Bron: Trouw