Artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn in staat om een afgekeurde donorlever te 'repareren' en succesvol te transplanteren bij een patiënt. Door de lever in een speciale machine te optimaliseren maakten ze de lever weer geschikt. De patiënt maakt het volgens het UMCG 'uitstekend'.

De afgekeurde donorlever kreeg een opknapbeurt door hem te spoelen met een speciale zuurstofrijke vloeistof en vervolgens op te warmen tot lichaamstemperatuur. De speciaal door het ziekenhuis ontwikkelde vloeistof bevat voedingstoffen en een speciaal eiwit dat in staat is om zuurstof te vervoeren op zowel lage als hoge temperaturen.

De kleur en zuurgraad van de donorlever normaliseerden en de galproductie startte op. Na een aantal uren met succesvolle tests buiten het lichaam, transplanteerden de artsen het orgaan in de patiënt.

Nieuwe vloeistof

Voor vervoer is het gebruikelijk om donororganen te bewaren op ijs. Door het orgaan te verwarmen naar lichaamstemperatuur komt de stofwisseling weer op gang en functioneert het weer zoals in het lichaam. De artsen kunnen de kwaliteit van een donorlever testen door hem aan sluiten op een zogenaamde perfusiemachine. Deze machine bootst de werking van het menselijk lichaam rondom de lever na. Door de speciale vloeistof van het UMCG zijn artsen nu dus ook in staat om de kwaliteit van de lever te verbeteren.

Meer geschikte donorlevers

'Dit is fantastisch, omdat we zo het donoraanbod kunnen uitbreiden door meer donorlevers geschikt te maken voor transplantatie', aldus Robert Porte, levertransplantatiechirurg in het UMCG. 'Steeds meer donoren hebben aandoeningen als diabetes en overgewicht, waardoor hun organen van mindere kwaliteit zijn. Toch is het belangrijk dat ook deze organen worden gebruikt voor transplantatie, omdat er nog altijd een groot tekort aan donororganen is.'

Levertransplantaties

In Nederland vonden vorig jaar 159 levertransplantaties plaats. Er zijn meer donoren, maar een aanzienlijk aantal donorlevers worden al bij voorbaat ongeschikt geacht voor transplantatie. Het UMCG verwacht dat met deze nieuwe techniek een deel van die aanvankelijk afgekeurde levers toch geschikt voor transplantatie blijkt te zijn

Bron: UMCG