Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) heeft bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een verzoek ingediend om kinderen met de zeldzame dodelijke spierziekte SMA te laten behandelen met het peperdure medicijn Zolgensma. Dat medicijn is in Nederland nog niet goedgekeurd.

Fabrikant Avexis/Novartis stelt het geneesmiddel - dat ongeveer 1,9 miljoen euro per behandeling kost - beschikbaar via een loting. Dit jaar worden internationaal honderd gratis behandelingen beschikbaar gesteld. Artsen kunnen hun patiënten hiervoor aanmelden en het lot zal bepalen wie de gelukkigen zijn. Over deze loting, die als mensonwaardig werd bestempeld, ontstond eerder deze week ophef.

Zolgensma wordt zo namelijk alleen beschikbaar in Nederland voor de patiënten die meedoen aan de loterij en die ook winnen. Hoewel een loting volgens het UMC haaks staat op het uitgangspunt dat er gelijke toegang tot zorg moet zijn voor alle patiënten, heeft het ziekenhuis toch besloten de IGJ te vragen om een richtinggevende uitspraak en meldt patiënten aan voor goedkeuring. In Nederland zijn er ongeveer tien patiënten, wereldwijd zeker 15.000.

Wat is SMA? Bekijk deze video

'Behandeling met experimentele medicatie mogelijk in uitzonderlijke situaties'

In Nederland is het in uitzonderlijke situaties mogelijk om patiënten toch te behandelen met medicijnen in de experimenteerfase. Hiervoor moet een arts een verzoek indienen bij de IGJ met een artsenverklaring, zo laat een woordvoerster van de inspectie weten in een reactie. Inhoudelijk kon ze nog niet ingaan op het verzoek van het UMC.

Met het verzoek komt het UMC naar eigen zeggen tegemoet aan een 'dringende behoefte' bij enkele ouders.

Bron: ANP