Artsen van het UMC Utrecht gaan wetenschappelijk onderzoek doen naar de werkzaamheid van bacteriofagen. Dat zegt Marc Bonten, arts-microbioloog in het UMC Utrecht, in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Een bacteriofaag is een virus dat bacillen kapotmaakt en zich niets aantrekt van de resistentie van een bacil. Het organisme laat de zieke bacil exploderen. Per bacterie kan een faag ontwikkeld worden in het laboratorium. Een bacteriofaag is daarmee een alternatief voor antibiotica. Belangrijk, gezien de antibioticaresistentie volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie 'alarmerende proporties' aanneemt.

Kamervragen over bacteriofagen

In de uitzending van Dokters van Morgen was te zien hoe in Georgië al tientallen jaren patiënten worden behandeld met bacteriofagen. De uitzending maakte veel los. De SP heeft Kamervragen gesteld en er is een petitie gestart om onderzoek naar fagentherapie mogelijk te maken.

'We zijn nu volop met de voorbereidingen bezig'

In onder andere het UMC Utrecht stellen patiënten steeds vaker de vraag waarom ze in Nederland geen behandeling met bacteriofagen kunnen krijgen. Bonten vertelt in Nieuws en Co dat hij nog sceptisch is en dat hij vindt dat genoeg wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Er moet dus meer onderzoek worden gedaan, en dat onderzoek lijkt er nu te komen. 'Het onderzoek stond tot nu toe niet hoog op de prioriteitenlijst. Maar als je ziet wat er nu in de maatschappij speelt, en welke vragen er leven, dan is het aan de academici om daar een goed antwoord op te geven. We zijn nu volop met de voorbereidingen bezig. We hopen in het eerste kwartaal van 2018 met de eerste experimenten te beginnen. Voorwaarde is wel dat de Medisch Ethische Toetsingscommissie met het onderzoek instemt. Het is overigens niet zo dat patiënten zich nu al hiervoor kunnen aanmelden, maar wij zullen goed met de artsen blijven communiceren.'

Meer weten over bacteriofagen?

Bekijk het dossier

Bron: Nieuws en Co