Adrienne Cullen, slachtoffer van een medische misser, vindt zonder enige twijfel dat sinds haar zaak het UMC Utrecht veel beter met slachtoffers van medische fouten omgaat. 'We hebben bergen verzet', zei ze vrijdag tijdens de eerste jaarlijkse lezing die naar haar is vernoemd.

Cullen is terminaal ziek, terwijl zij grote kans had gehad de kanker te overleven als een belangrijke uitslag niet twee jaar zoek was geweest. Vervolgens stapelde het ziekenhuis fout op fout. Excuses bleven achterwege, er werd geen onderzoek ingesteld naar wat fout was gegaan en advocaten bepaalden wat er werd gecommuniceerd.

Vertrouwen in ziekenhuis kwijt

Cullen, haar behandelend gynaecoloog Huub van der Vaart en Arie Franx, het hoofd van de afdeling Gynaecologie, gaven zich tijdens de lezing bloot over hoe zij de afgelopen jaren de zaak hebben beleefd. Cullen, die het vertrouwen in het ziekenhuis totaal kwijt was, kreeg na haar bijdrage een lange staande ovatie.

Juist het gebrek aan empathie heeft haar veel kwaad gedaan. 'Mijn trauma is niet zozeer veroorzaakt door de kanker, maar door het gebrek aan empathie en medeleven.'

'Manier om ermee om te gaan'

Ook behandelend arts Van der Vaart is getraumatiseerd. Hij herleeft de gebeurtenissen keer op keer. Hij geeft zich graag open en bloot zodat anderen ervan kunnen leren en voor hem 'is het een manier om ermee om te gaan'.

Volgens het UMCU is er een cultuuromslag geweest waardoor fouten veilig kunnen worden aangekaart. Patiënt en familie worden actief geïnformeerd en betrokken medici kunnen bij collega's terecht voor steun. Sinds 2016 is er een piek in het aantal calamiteiten.

Bron: ANP