De Ondernemingskamer moet opnieuw oordelen of er sprake was van wanbeleid bij de vroegere thuiszorggigant Meavita. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Als het advies wordt opgevolgd, moet de zaak opnieuw in behandeling worden genomen.

De topmensen van het thuiszorgbedrijf, onder wie VVD-coryfee Loek Hermans, zeiden in februari dat ze de uitspraak van de Ondernemingskamer gingen aanvechten. Meavita ontstond in 2007 uit een fusie. Twee jaar later ging het failliet met een miljoenenschuld. Het bestuur zou verkeerde beslissingen hebben genomen.

FNV Zorg en Welzijn vindt dat 'onomstotelijk' is vastgesteld dat er sprake was van wanbeleid bij Meavita. 'Zowel in het consistente oordeel van de Ondernemingskamer, als ook in het vuistdikke rapport waar onafhankelijke onderzoekers twee jaar aan hebben gewerkt', zei de bond in een reactie. Wat FNV betreft zijn de bestuurders en toezichthouders financieel aansprakelijk voor de schade die zorgmedewerkers van Meavita hebben geleden.

De advocaat-generaal, een belangrijke adviseur van de Hoge Raad, stelt nu vast dat er bij het oordeel van de Ondernemingskamer een aantal (procedurele) fouten is gemaakt. Adviezen van de advocaat-generaal worden meestal overgenomen door de Hoge Raad.

Bron: ANP