Het overgrote deel van het zorgpersoneel vindt dat zij tijdens de coronacrisis te zwaar belast zijn. De helft voelt zich daardoor emotioneel en fysiek uitgeput. De applausactie is bij een deel van het personeel in het verkeerde keelgat geschoten. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 6.600 zorgmedewerkers van het tv-programma Hollandse Zaken van omroep Max en vakbond FNV waarover het AD schrijft.

Ruim een kwart van het zorgpersoneel wil nu minder gaan werken of zelfs stoppen, terwijl mensen in de zorg juist hard nodig zijn vanwege personeelstekort en om de door het coronavrius opgelopen achterstanden in te lopen.

Volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong is de werkbelasting van zorgpersoneel 'echt veel en veel te hoog. Veel verpleegkundigen hebben ten tijde van corona bij moeten springen op de intensive care, en doordat de overige zorg stil lag is er een hoop werk blijven liggen, dat nu alsnog moet worden uitgevoerd. De drukte is bepaald nog niet voorbij.'

Waardering voor werk

Medewerkers van ziekenhuizen, zorginstellingen en de thuiszorg voelen zich massaal (85 procent) overbelast. De overgrote meerderheid van het zorgpersoneel is teleurgesteld in de waardering die ze krijgen voor hun werk, zo blijkt uit het onderzoek waar tv-programma Hollandse Zaken aandacht aan besteedt.

Bron: ANP