In het Gelderse Vaassen is open tuberculose uitgebroken. Het zou gaan om twintig gevallen in Vaassen, maar ook in Apeldoorn en buiten de provincie zijn mensen besmet geraakt. Dat meldt de NOS.

Driehonderd huishoudens in Vaassen krijgen een oproep om zich te laten testen op tbc. De GGD hoopt met deze testen erachter te komen of meer mensen tbc hebben opgelopen. De infectieziekte is zeer besmettelijk.

Tuberculose

Tbc is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Hierbij worden vaak de longen geïnfecteerd. Andere lichaamsdelen zoals de botten en de nieren kunnen ook geïnfecteerd raken. Mensen die tbc oplopen, krijgen vaak last van hoestbuien, koorts, moeheid, nachtzweten en vermagering.

De infectieziekte wordt doorgegeven via het hoesten richting een ander. Het kan daarna nog een aantal maanden tot twee jaar duren voor iemand ook echt ziek wordt. Weinig mensen krijgen na besmetting daadwerkelijk tbc, maar zij kunnen de ziekte wel aan anderen doorgeven. Als tbc op tijd wordt ontdekt, kan de ziekte met medicijnen behandeld worden.

Verspreiding

In Nederland is de verspreiding van tbc onder controle maar stijgt het aantal infecties wel. Volgens het RIVM waren er in 2016 889 tbc-patiënten, tegen 861 een jaar eerder en 815 in het jaar 2014. Een verklaring voor de stijging ligt erin dat mensen steeds meer reizen.

Wereldwijd sterven dagelijks bijna 5000 mensen door tbc. Dat is te voorkomen, want het is goed te behandelen en te genezen.

Bron: NOS