Zorg is een van de belangrijkste thema’s in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2017 op 15 maart. Ondanks dat Nederland het beste zorgsysteem heeft van Europa, gaven de honderden mensen die bij het zorgdebat van Zorg.nu aanwezig waren de zorg gemiddeld maar een 6,5. Zorg.nu legt de verkiezingsprogramma’s en de standpunten van elf politieke partijen langs de meetlat.

We behandelen de politieke partijen die in de peiling door Peilingwijzer op 9 maart 2017 minimaal 3 tot 5 zetels hebben. Dit zijn VVD, PvdA, PVV, SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren en 50PLUS. Aan de hand van vijf onderwerpen geven we inzicht in de wijze waarop de partijen onderling verschillen. Zorg.nu maakt een selectie van een aantal opvallende standpunten van de partijen.

Marktwerking

Eigen risico

Ook het eigen risico is een punt van discussie voor veel partijen. Moet het verhoogd worden, gelijk blijven of zelfs helemaal afgeschaft worden?

Verpleeghuizen

Daarnaast kijkt Zorg.nu naar de plannen van de partijen omtrent de verpleeghuizen. Het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ bracht veel teweeg in Nederland. Wat zijn de plannen van de politieke partijen om de ouderenzorg te verbeteren?

Voltooid leven

In Nederland bestaat sinds 2002 de euthanasiewet. Bij ondraaglijk lijden mag een arts onder zorgvuldige eisen euthanasie uitvoeren. Het is strafbaar om iemand stervenshulp te verlenen als er geen sprake is van ondraaglijk lijden. Het huidige kabinet heeft aangegeven een nieuwe wet te willen die het mogelijk maakt om mensen met een doodswens stervenshulp te bieden. Hoe staan de andere partijen hier tegenover en moet er bijvoorbeeld een leeftijdsgrens aan deze wet verbonden worden?

Gezond leven

Ook kijken we hoe de politieke partijen een gezond leefpatroon willen promoten. Mag de politiek bepalen hoe veel zout, suiker en vet er in voedsel zit? Moeten er hogere accijnzen komen op tabak en alcohol? En moet er meer ingezet worden op preventiebeleid?