De Tweede Kamer ziet het niet zitten om verwarde personen gedwongen op te nemen voor observatie. Een voorstel hierover van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers is vandaag afgekeurd. De VVD-politica ziet graag dat verwarde personen drie dagen lang verplicht worden opgenomen en dat zij dwangmedicatie krijgen.

Critici denken dat de maatregel vooral gaat worden ingezet om de openbare veiligheid te waarborgen. In de 72 uur van opname vindt namelijk geen psychische behandeling plaats. Ook waarschuwen tegenstanders voor de beperking van de rechtsbescherming van deze mensen. Het vastzetten van de personen mag namelijk zonder een oordeel van de rechter.

'Geef ze de juiste zorg'

Fel tegenstander van de wet is SP-Kamerlid Renske Leijten. 'Kwetsbare mensen met een psychische ziekte kunnen we beter helpen door ze eerder de juiste zorg te geven, zodat de heftige maatregel tot dwangopname voorkomen kan worden. Dat moet echt eerst op orde, voordat staatsdwang wordt toegepast'.

Debat

Donderdag is het aan minister Schippers om de wet op geestelijke gezondheidszorg te verdedigen in het debat met de Tweede Kamer.

Term verward persoon

Een aantal dagen geleden berichtte De Volkskrant. over de term ‘verward persoon’. Volgens de krant bestaat die term helemaal niet.

Bron: Nu.nl