Voor het eerst na de genezing in Berlijn van de Amerikaan Timothy Brown, ruim tien jaar geleden, zijn er weer mensen verlost van hiv. Dat melden het UMC Utrecht en het internationale onderzoeksteam IciStem, waarvan een deel in Utrecht zit. Een Brit en een Duitser die zowel hiv als kanker hadden, kregen net als kankerpatiënt Brown stamceltransplantatie, mèt als extra resultaat het verdwijnen van hiv.

Inmiddels zijn bij deze beide patiënten nog slechts 'flarden genetisch materiaal van hiv' terug te vinden maar geen nieuwe virusdeeltjes, aldus het bericht. 'Dat houdt dus in dat de twee patiënten op dit moment allebei hiv-vrij zijn.' Beiden zijn ook genezen van kanker. Inmiddels nemen de twee patiënten nu 3,5 en 18 maanden geen virusremmers meer.

Zeldzame donor

Arts-microbioloog en viroloog Anne Wensing, een van de hoofdonderzoekers van IciStem, vertelt dat er sprake was van een speciale en zeldzame donor, op wiens cellen het hiv-virus geen vat heeft: 'Er mist een bepaald poortje op de cellen. Hiv gebruikt dat poortje om naar binnen te gaan.' Volgens het UMC Utrecht heeft vermoedelijk maar 2 procent van de mensen dergelijke resistente cellen.

De onderzoeksresultaten worden dinsdag in Seattle gepresenteerd.

Eerste patiënt ooit

Twaalf jaar geleden werd de eerste persoon met het hiv-virus, Timothy Brown genezen. Ook Brown werd genezen door een beenmergtransplantatie. Bij hem is het virus niet teruggekeerd. 

Bron: ANP / RTL Nieuws