Het internationale Turkse ziekenhuisconcern Acibadem opent maandag 1 mei de deuren van zijn vestiging in Amsterdam Sloterdijk. De zorginstelling begint met elf specialismen, heeft de instelling vrijdag gemeld.

Acibadem IMC kondigde vorig najaar aan een vestiging te gaan openen in Amsterdam. Het ziekenhuis richt zich op alle patiënten, dus niet alleen op mensen van Turkse komaf, benadrukt een woordvoerster. De artsen zijn allen in Nederland opgeleid en bevoegd. De voertaal is Nederlands, maar zo nodig kan een doktersassistent vertalen.

Specialismen zoals neurologie en gynaecologie

Patiënten kunnen er terecht met een verwijzing van hun huisarts. Doel is dat mensen binnen 48 uur een medisch specialist kunnen spreken. Het aantal specialismen wordt binnenkort uitgebreid met neurologie, dermatologie, gynaecologie, kindergeneeskunde en maag-, darm- en leverziekten.

Behandelingen vergoed door zorgverzekeraar?

Het nieuwe ziekenhuis heeft nog geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars, maar wel afspraken met ze gemaakt. Dat betekent volgens de woordvoerster dat de behandeling wordt vergoed door de verzekering. Vanaf 2018 zullen er wel contracten met de verzekeraars volgen.

24 polikamers

De instelling heeft op 5000 m2 onder meer 24 polikamers gebouwd, een laboratorium, operatiekamers en een praktijk voor tandheelkunde en fysiotherapie. Daarnaast is er volwaardige beeldapparatuur zoals MRI, CT, USG en echografie.

'Geen eisen aan openen zorginstelling'

Het is toegestaan om in Nederland een zorginstelling te openen. Vooraf worden daaraan geen eisen verbonden, stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Wel stelt de wet eisen aan de zorgverlening zelf. Die moet goed zijn en mag alleen worden geleverd op terreinen waarvoor ze bevoegd personeel hebben.

Acibadem Healthcare Group is actief in vijf landen.

Bron: ANP