Psychische problemen of een verslaving gaan vaak over van ouder op kind, omdat de zorg daarin tekort schiet. Het Trimbos-instituut meldt dat na onderzoek. Deze kinderen worden volgens het instituut aan hun lot overgelaten terwijl er een grote kans is dat zij soortgelijke problemen ontwikkelen.

Er zijn voor deze kinderen speciale richtlijnen opgesteld die ervoor moeten zorgen dat de kans op probleemontwikkeling bij kinderen afneemt met veertig procent. Toch worden deze checks volgens het Trimbos-instituut niet vaak genoeg uitgevoerd.

Projectleider van het onderzoek Rianne van der Zanden benoemt tegen Trouw dat het erg zonde is dat deze checks weinig uitgevoerd worden. 'Het gaat om heel veel kinderen, waarbij het risico dat zij een stoornis of verslaving ontwikkelen verkleind kan worden.'

'Help niet alleen de ouder, maar ook het kind'

Het Trimbos-instituut vindt dat de gemeentes meer in actie moeten komen. Van der Zanden: 'Zij kopen weinig zorg in voor deze groep en daar hebben hulpverleners last van. De gemeentes hebben zo weinig tijd dat ze zich richten op wat prioriteit heeft: alleen de ouder met zijn of haar problemen helpen.'

Omschakeling naar preventie

Ingrijpen als iemand zorg nodig heeft is te laat volgens de Leidse lector Jaap van der Stel. Van der Stel, die zich specialiseerde in dit onderwerp, vindt dat de omslag in de psychische gezondheidszorg gemaakt moet worden naar preventie.

Bron: NU.nl