Tientallen topartsen van universitaire medische centra blijken contracten te hebben met internationale producenten van medische hulpmiddelen, variërend van implantaten als hartkleppen tot bekkenbodemmatjes. Artsen nemen onder meer betaald zitting in adviesraden, geven scholing en training, houden lezingen op gesponsorde congressen en voeren onderzoek uit in opdracht van de producent. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

In alle contracten zijn uitvindingen, ontdekkingen, onderzoeken, presentaties, rapporten of andere documenten met betrekking tot de diensten van de consultants geheim en het exclusieve eigendom van de producent van medische hulpmiddelen, aldus Follow the Money.

Bekijk het dossier van Zorg.nu over de veiligheid van implantaten

'Dit is niet in het belang van de patiënten', zegt Tineke Wolfswinkel, advocaat bij Van Dolder, De Geest & Hoekstra Advocaten, die alle contracten heeft bestudeerd. 'Het uitgangspunt van de wetenschap is het delen van kennis. De contracten houden dit proces in feite tegen.'

Implant Files

Consumentenprogramma Radar (AVROTROS) en Trouw hebben samen met 250 journalisten wereldwijd een grootschalig onderzoek gedaan naar implantaten: Implant Files. Uit het onderzoek blijkt dat de controle op medische hulpmiddelen en implantaten zo gebrekkig is dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Alle informatie over Implant Files op de website van Radar

Bron: ANP MediaWatch / Follow the Money