Op internet heeft illegale medicijnhandel heeft vrij spel. Toezichthouder IGJ (de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) staat vaak machteloos tegen zulke handel, zo blijkt uit antwoorden van de inspectie op vragen van Trouw.

De IGJ krijgt jaarlijks  tientallen meldingen van mogelijke illegale handel in medicijnen. Tot een straf voor de verkopers komt het vrijwel nooit.

Dodelijk bij te hoge dosis

Opiaten als fentanyl of oxycodon kunnen levensgevaarlijk zijn. Deze zware pijnstillers zijn zeer verslavend en bij een te hoge dosis dodelijk. In augustus bleek uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat het aantal opiaat­doden de afgelopen jaren flink steeg: van 139 doden in 2013 naar 220 doden in 2017.

Bij meldingen over opiaten of andere geneesmiddelen waarvoor een recept nodig is, onderzoekt de IGJ altijd of het de handelaar kan aanpakken. Vaak zonder succes. De exploitanten van de websites waarop illegale geneesmiddelen worden aangeboden zijn meestal niet te achterhalen of zijn in het buitenland gevestigd, laat de toezichthouder weten. 'Wij kunnen dan niets met de melding.'

Bron: Trouw / ANP MediaWatch