Onder personeel in verpleeghuizen groeit de angst voor het coronavirus. Nu fors meer bewoners ziek zijn of overlijden, raken ook verpleegkundigen en verzorgenden besmet. De stress is zo groot dat sommigen niet naar hun werk durven, schrijft het AD.

Bij de beroepsvereniging V&VN zijn in een week tijd ruim 1000 meldingen binnengekomen. Die komen grotendeels van verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen, en van wijkverpleegkundigen die ouderen thuis bezoeken. En gaan vooral over het gebrek aan beschermende middelen. Sommigen vertellen dat ze cliënten bezoeken met mondmaskers uit de bouwmarkt, vuurwerkbrillen en huishoudelijke handschoenen. Dat is 'onacceptabel', vindt V&VN. De beroepsvereniging spreekt van een 'stil drama' in verpleeghuizen en de wijkverpleging.

'Schijnveiligheid gecreëerd'

Vooral verzorgenden, die cliënten onder meer wassen en aankleden, lopen grote risico’s. 'Er wordt een schijnveiligheid gecreëerd', zegt Marita de Kleijne, voorzitter van het Platform Verzorgenden binnen V&VN. 'Verzorgenden zijn de hele dag bezig met lijfelijk contact, maar werken onbeschermd. De meeste aandacht gaat naar de ic’s in ziekenhuizen, maar de grootste crisis is nu in verpleeghuizen en de wijkverpleging.'

Bron: ANP MediaWatch / AD