Vorig jaar hebben meer mensen de griepprik gehaald dan het jaar ervoor. Sinds 2008 daalde dat aantal juist steeds.

Van de mensen die werden opgeroepen zich in te enten omdat de griep voor hen gevaarlijk kan zijn, kwam in 2018 51,3 procent opdagen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het jaar ervoor was dat nog net wat minder dan de helft.

Goed nieuws

Staatssecretaris Paul Blokhuis spreekt van 'goed nieuws'. Hij hoopt dat de gestage daling van de afgelopen jaren nu voorbij is. 'De komende jaren moeten uitwijzen of de dalende trend echt is gekeerd. Daar zetten we met z’n allen vol op in.'

Gratis prik

De griepprik wordt aangeraden voor zestigplussers en mensen voor wie de griep gevaarlijk is omdat ze bijvoorbeeld al door ziekte zijn verzwakt. Hij ligt de komende maanden voor ongeveer 6 miljoen mensen gratis klaar bij de huisarts.

Update 4 oktober: Oproep ook aan ziekenhuismedewerkers

Ondanks de stijgende lijn herhaalt Blokhuis zijn eerdere oproep aan mensen die ervoor in aanmerking komen, om een griepprik te halen. Daarbij noemt hij specifiek ook medewerkers in de zorg. Die kunnen door de prik te nemen 'de vaak kwetsbare patiënten waarmee zij werken beschermen'.

Verplichting

Er loopt momenteel een onderzoek naar het mogelijk verplicht stellen van de griepprik, maar Blokhuis zei eerder dit jaar daar zelf geen voorstander van te zijn. Momenteel is nog geen 30 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bron: ANP