De griepprik van de toekomst is geen prik, maar een neusspray. Het middel zou je tegen ieder griepvirus moeten beschermen. De griepprik behoedt je nu nog niet voor alle griepvormen. Dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van een artikel in het vakblad Science.

Het is een gedeeltelijk Nederlands onderzoeksteam gelukt om muizen immuun te maken voor bijna alle griepvirussen. Onderzoeksleider Joost Kolkman van farmaciebedrijf Janssen kan nog niet zeggen wanneer het middel klaar is voor de mens. 'Dit is een heel nieuwe strategie, we begeven ons op nieuw terrein. Maar we denken dat dit middel brede bescherming kan bieden, en zeer potent kan zijn', laat hij aan de Volkskrant weten.

De huidige griepprik beschermt nog niet bij alle virussen, omdat er veel soorten zijn die razendsnel muteren. Hierdoor moet de griepprik elk griepseizoen het immuunsysteem opnieuw 'leren' hoe het virus eruit ziet. Een goed werkend, universeel griepvaccin is daarom ideaal.

Andere aanpak en toediening

De stof 'MD3606' in de nieuwe prik is volgens onderzoeksleider Kolkman geen echt vaccin. 'Normale vaccins zetten het lichaam ertoe aan om antistoffen te maken tegen een virus. Maar wij dienen die antistoffen zelf toe', vertelt Kolkman. Bij de geteste muizen beschermt het nieuwe middel nagenoeg volledig tegen influenza A en influenza B.

De toediening is ook 'ongewoon' en 'vernieuwend'. Men moet met een neusspray een ander virus opsnuiven dat cellen in de luchtwegen infecteert en ter plekke de antistof laat aanmaken. Volgens Kolkman is deze toediening veel effectiever dan een prik omdat het griepvirus immers ook binnenkomt via de luchtwegen.

Zwakke plek

Toch heeft het griepvaccin van de toekomst één zwakke plek; het blijkt op het H12-subtype geen greep te hebben. Kolkman: 'H12 is een vogelgriepvirus dat nog nooit in de mens is aangetroffen.' Hij verwacht niet dat dit grote problemen oplevert.

Bron: de Volkskrant